Voeding als medicijn
Het koolhydraat-beperkte dieet als dagelijkse voeding.
De laatste eeuwen (en vooral de afgelopen 60 jaar) is ons voedings- en bewegingspatroon ingrijpend veranderd. Honderdduizenden jaren geleden leefden we als jagers en verzamelaars op de Afrikaanse savanne.
Onze genen blijken nog steeds afgestemd te zijn op het voedsel wat we toen aten, en op de effecten die de beweging daarbij had.
Hoewel de verschillende volkeren op de Aarde natuurlijk niet hetzelfde voedsel nuttigen, heeft die voeding wel duidelijke overeenkomsten die in schril contrast staan met de voeding die wij tegenwoordig nuttigen.
Orthomoleculaire geneeskunde dateert uit de jaren 50 van de vorige eeuw. De prominente scheikundige en Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde de term Orthomoleculaire geneeskunde in het tijdschrift Science in 1968, waarin hij de volgende definitie gaf: orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid, en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig horen te zijn.